Интервю

Съзнанието на обществото е от ключово значение

26-02-2020 16:50
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Съзнанието на обществото е от ключово значениеСъс затопляне на времето се надявам, случаите на коронавирус да започнат да намаляват, казва проф. Тодор Кантарджиев
Коронавирусът е тема номер едно както у нас, така и по света. Почти всички държавни структури-здравни власти, полиция, външно министерсво и др. по един или друг начин са ангажирани в мерките за недопускане и ограничение на риска заразата да стъпи и у нас. COVID-19 обаче се приближава все повече и повече до нашите граници. След притеснителното разрастване на заразата в Италия, вече има и случаи в Хърватска и Гърция. Взети ли са всички възможни мерки, как да се подобри огранизацията, как да пазим себе си и другите и какво означава да бъдем отговорни в този момент, попитахме проф. Тодор Кантарджиев. Той е представител на оперативния щаб за коронавируса у нас и директор на Националния център за заразни и паразитни болести.
- Проф. Кантарджиев, разпространението на коронавируса се разраства и сякаш все повече се приближава до България, като вече има случаи и в Хърватска и Гърция. Взети ли са навреме са всички възможни мерки?

- Да, взети са. От ключово значение е съзнанието на обществото, личното ми мнение е, че сега не е време за екскурзии. Важен е и професионализмът на лекарите, които имат контакт с хора, връщащи се от чужбина. Необходима е и дисциплината при информиране на медиите, както отговорно отношение на самите журналисти. Не трябва да се разпространява информация за хора със съмнение за коронавирус, преди да са изпратени материали за изследване до Националната референтна лаборатория (НРЛ). За днешния 26 февруари са получени два материала от Бургас, два от Шумен и два от Хасково и Варна. Към днешна дата до 11 часа – от Стара Загора и Русе такива няма, въпреки че в много сайтове вече повече от 36 часа се говори за болни хора в Русе. Не бива да се разпространяват слухове. И нека лекарите първо да изпратят материал, а след това да се обадят на медиите.

- Колко изследвания до момента са направени в НРЛ за COVID-19 и имаме ли достатъчно тестове?

- Над 40 изследвания са направени до момента. Националният център полага усилия да снабдява Референтната си лаборатория с необходимите тестове.

- Имате ли някакъв призив, така че организацията около провеждането на тестовете, да се подобри?

- Нека колегите се запознаят с инструкциите за индикация, начин на взимане, опаковка и транспорт на материали за доказване на коронавирус. Също така материалите трябва да се изпращат до НРЛ, така че да пристигат сутрин възможно по-рано. Издал съм заповед да се приемат материали само на лежащо болни, на хора с проявена инфекция, защото тогава изследването е меродавно. Правилно взетият материал на болен човек показва РНК на неговия вирус.

- Има ли според вас възможност ситуацията да се овладее, така че да не се стигне до пандемия ?

- Взимат се всички епидемични мерки, има някакъв резултат и се надявам случаите да започнат да намаляват. Разчитаме на затоплянето на времето, което рязко намалява коронавирусните инфекции, както и всички други зимни вирусни инфекции на дихателната система. Нека хората оставят един пръст отворен прозореца в градския транспорт. Това намалява с пъти вероятността да се предаде инфекция при дишане. По-добре да е малко по-хладно, отколкото на непроветрено.

- В момента продължават да върлуват вируси и пред кабинетите на джипитата продължават да чакат болни. С какво COVID-19 се различава от вече познатите вируси и съответно как да се прецени кои пациенти да се насочат към изследване ?

- В момента има епидемично разпространение на вирусите от тип Б. В Референтната лаборатория се доказват два пъти повече случаи от групата Б, в сравнение с А. Въпреки че, напомням тази година епидемията беше с доминиращ щам - група А(H3). Колкото до преценката дали става дума за познатите по нашите ширини вируси или за COVID-19, на първо място трябва да се проследи контактувал ли е пациентът с хора, които са били в Северна Италия или Китай. Също така имал ли е контакт с човек с проява на инфекция, който не се е обърнал към медицинска помощ и не се е върнал от Северна Италия или Китай.

- С каквo коронавирусът е по-различен от другите?

- С нищо. Просто общественото, научното и медицинско внимание е съсредоточено върху него. Иначе не е по-опасен нито за бебетата, нито за бременните, нито за младите хора, засегнати от грипна сезонна инфекция.

- Явно обаче има доста неясноти около него...

- При всяка нова инфекция има неясноти, особено, когато се разпространяват така мълниеносно.

- Пазят ли маските, които стават все по-разпространени у нас и до колко?

- Маската е една от най-важните мерки за предпазване така че болният да не зарази, а здравият да не се разболее. Препоръката ми е да се носят маски, а като няма маски шалове.

- Твърде уязвими са личните лекари. Има ли достатъчно предпазни средства за тях?

- Нека използват наличните и да се снабдят с подходящи. Няколко слоя марля, прикрепени към обикновените маски вършат горе-долу същата работа.

- Една от мерките за контрол на здравния статус на пристигащите от чужбина са термокамерите по летищата и сухопътните граници. Доколко надеждни са те обаче?

- Това е един от методите за граничен контрол свързан със засичането на повишена температура, но е само една от многото мерки, които трябва да се направят. Пак казвам най-важна е личната отговорност на хората, връщащи се от рискови държави. Много хора пристигат от Италия-3500 седмично, доста и искат да ходят на курорти. Но лично моето мнение е, че сега не е време за екскурзии.

- Къде е границата между отговорното поведение и създаването на излишна паника?

- Създаването на излишна паника идва от там, че в момента много хора дават съвети за неща, които вече са изпълнени.

- Говори се за ваксина срещу коронавируса, кой обаче е оптимистичният срок, до който може да има действаща имунизация?

- Вече имаме здрави мишки, които могат да се движат около коронавируса и им няма нищо, но доста време трябва да мине докато се стигне от мишките до хората. Оптимистичният срок, който дава СЗО е лятото догодина.

- През последните години лекарите инфекционисти станаха дефицит, структурите на РЗИ се оголиха. Дава ли отражение всичко това при една такава ситуация, когато става дума за инфекция, която представлява световна заплаха?

- Всяко звено от системата на здравеопазването има трудности през последните години. В действителност липсата на лекари, на лабораторен персонал, на инфекционисти, подценяването на клиничните пътеки в тази област са сериозни проблеми. Но това са проблеми, които не могат да се решат в краткосрочен план. Всяка заплаха от епидемично разпространение, дори и една грипна епидемия е изпитание за здравната система. И тогава се виждат слабостите, недостига на кадри и липсата на готовност за посрещане на предизвикателства.

- Ще си извадим ли поука?

- Господ да ни даде разум.Япония ни дарява противогрипно лекарство Япония ни дарява противогрипно лекарство Името на медикамента е Авиган (Avigan) или по-известно като Фавипиравир (Favipiravir)
Без домашно лечение в Сърбия на КОВИД-19 Без домашно лечение в Сърбия на КОВИД-19 В Турция започнаха да използват кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти с коронавирус
БФС: Има риск да изчезнат масови лекарства БФС: Има риск да изчезнат масови лекарства Прокуратурата обяви, че спекула в аптеките няма, а продължиха ли да я търсят при производители и търговци на едро, попитаха от съюза
След комбиниран антибиотик постъпват в болница След комбиниран антибиотик постъпват в болница Към средата на седмицата лабораторията ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден, каза проф. Балтов.
Борисов: Поклон пред вашата честност и сила Борисов: Поклон пред вашата честност и сила Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга, каза премиерът
8 заразени медици в ЦСМП-София 8 заразени медици в ЦСМП-София Общо 565 са българите с КОВИД-19 у нас, 201 са на болнично лечение
„Отделете минута, за да кажете благодаря" „Отделете минута, за да кажете благодаря

Ковид-19 ни кара да се променим, иначе маски, респиратори и хапчета ще има, но лекари - не

Нова заповед за забрана за влизане в България Нова заповед за забрана за влизане в България Тя важи за граждани от трети страни и за пристигащи от 13 държави от ЕС и по Шенгенското споразумение
Здравният министър разреши фермерските пазари Здравният министър разреши фермерските пазари Ананиев издаде заповед как да се обработва земята и да се отглеждат животни
201 пациенти с КОВИД-19 са в болница 201 пациенти с КОВИД-19 са в болница Регистрирани са осем нови случая в София, така те стават общо 549 за страната
1 2 3 ... 42 »