напредък

1413 лв. е средната заплата в ИСУЛ

24-02-2020 07:00
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
1413 лв. е средната заплата в ИСУЛОт първи март ще има още едно увеличение на заплатите на персонала, каза проф.Коруков
1413 лева е средната брутна заплата в ИСУЛ за 2019 година. От първи март лекари и сестри ще имат по още едно увеличение на възнагражденията, каза директорът на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. Бойко Коруков.
Само за две години болницата е стопила просрочените си задължения от 11 милиона лева на 4 милиона. Това е станало предпоставка за увеличение на заплатите на персонала. По думите на проф. Коруков средната брутна заплата за лекарите със специалност  е 2161 лева, а на сестрите е 1333 лева. „Сега предстои подписване на договор с РЗОК. От лимитите зависи с колко ще можем да направим следващото увеличение, което ще е на 1 март", каза проф. Коруков. 

Управителят на ИСУЛ е разработил 3 варианта за

повишение на заплатите. То ще е главно за сестрите и лекарите, като няма да бъде пропусната и администрацията. "Ако успеем да постигнем добри резултати в края на годината още веднъж ще можем да повишим възнагражденията", каза проф. Корков. Проблемът с дефицита на някои специалисти е същия като в цялата страна. И в ИСУЛ има недостиг на патоанатоми, анестезиолози и анестезиологични сестри. „Болницата е като организъм, който трябва да работи в синхрон. Тук преди имаше цяла катедра по патологоанатомия, сага имаме само един и половина патологоанатом", коментира управителят. По думите му има желание за европейска медицина, но с африкански бюджет няма как да стане.

Приоритет на това ръководство на

е спиране на теча на специалисти към частните болници. "Мисля, че овладяхме тази тенденция. Последната година само санитари са потърси работа другаде. В момента, в който изпълним задълженията по стандарта, насочваме тези средства за повишение на заплати", разказа управителят на ИСУЛ. Най-голямата мечта на проф. Коруков е да постигнат технологично обновление на всички клиники, защото технологиите са тези, които привличат кадрите. „Ние ще се справим и със задълженията, защото ако осъдим НЗОК за надлимитната дейност ще изчистим всички задължения и ще завършим на нула, дължат ни около 3 милиона и половина. Но най-голямото ми приснение е технологично обновление", сподели проф. Коруков.


НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 ... 220 »