Смелост

Без реклами на цигари по билбордовете

17-11-2016 14:42
Ваня
Ваня
Гъркова
vaniagarkova@abv.bg
Без реклами на цигари по билбордоветеДа вкарат в CV-то дали пушим, предлагат от Института за анализи и оценка в туризма
Пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия в България. За това настояха участниците в Гражданска група за контрол на тютюнопушенето на своето първо заседание. Срещата бе организирана от Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданска инициатива „България без дим" по повод Международния ден без тютюнопушене. Тези организации бяха в основата на забраната на пушенето на закрити места у нас. За пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия, включително и във филмите тази година призоваха и от СЗО.

В момента у нас съществуват доста ограничения за рекламата на тютюневите изделия, но тя не е забранена напълно. Цигарите могат да се популяризират в магазините, където се продават, в специализирани статии за този бизнес, както и по билбордове или други външни места. От гражданската инициатива искат това да се прекрати. Също така да се спре правото на тютюневи магнати да спонсорират социални каузи и други инициативи, които ги популяризират. Участниците в работната среща са подготвили и законодателни предложения, които да предложат на следващия здравен министър.

Такава е практиката в някои европейски страни, където в търговските обекти няма реклами на тютюневи изделия и хората, които искат да си купят цигари, търсят тяхната цена в списък, а не като разглеждат кутиите на различните марки пред тях, казва д-р Гергана Гешанова. Според нея тези мерки водят до 30% спад в непланираните покупки на тютюневи изделия.

Освен забранителни мерки, участниците в срещата предложиха и поощрителни. Да се стимулират с награди кметовете в страната, които въвеждат добрите практики по спазване на забраната за тютюнопушене, както и търговските обекти у нас, които са сложили цигарите в регламентирани кутии и не натрапват тютюневите изделия на гражданите, предложи председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов. Според него в сферата на туризма също могат да се направят някои промени - например отнемане на категоризацията на хотели или други места за отдих, където се пуши. Той настоя и за една широка дискусия в обществото за промяна на нагласите по отношение на тютюнопушенето на работните места. „Трябва да се промени и европейския формат за CV, а защо не и дипломите от университетите, където ясно да пише дали човекът е пушач или не", каза Драганов.

Според официалните данни все още страната ни е сред първенците по пушачи. България е на второ място в Европа по брой на младежите около 15 години, които пушат поне веднъж седмично. 30% от момичетата и 21% от момчетата у нас запалвата цигара толкова често по данни на Световната здравна организация.

Изследване, проведено в 22 държави, показва, че пълната забрана на рекламата, промоцията и спонсорството може да понижи консумацията на тютюневи изделия с 7%, обясниха от коалицията. То ще доведе и до намаляване на разходите за здравеопазване, смятат от Гражданската инициатива „България без дим".СЗО нищи рекламата на цигари СЗО нищи рекламата на цигари Зам.- министър Светлана Йорданова ще води българската делегация на конференцията в Женева, реши МС
Искат въвеждане на такса за пушене в бара Искат въвеждане на такса за пушене в бара Парите да се внасят в държавен фонд и да се харчат за социални дейности, предлагат от Българската асоциация на заведенията
Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Частичната отмяна на забраната за пушене влиза в пленарна зала Депутатите ще разгледат на първото си извънредно заседание промените в Закона за здравето, предложени от „Обединени патриоти"
Няма по-лош закон от неприложимия Няма по-лош закон от неприложимия Промяната на режима за тютюнопушене трябва да е предшествана от оценка на действащия регламент, смятат от БСК
Очакваме повишаването на глобите да отпадне Очакваме повишаването на глобите да отпадне

Само преди седмица министерството на здравеопазването представи за публично обсъждане сериозни промени в единия от трите основни закона в системата – този за здравето. Какво мисли за новите идеи съсловната организация на медиците, разговаряме с д-р Иван Маджаров.

Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Опитваме се да затворим вратичките за пушенето Промени в различни посоки в Закона за здравето предложи ресорното министерство. Част от тях са свързани с регламентирането на по-строг контрол по отношение спазването забраната за пушене на обществени места и за наргилетата, и бездимните цигари. Защо се налагат, какви са очакваните последици, попитахме д-р Ангел Кунчев.
Затварянето на заведения ще дисциплинира Затварянето на заведения ще дисциплинира В Закона за здравето трябва да има контрол на контрола по спазване на забраната за пушене на закрито, казва д-р Гергана Гешанова
Тройна глоба за правата на пациент Тройна глоба за правата на пациент

МЗ твърдо забранява наргилетата, инспекторите ще затварят кръчми, ако се пуши в тях

Вдигат акциза на бездимните цигари Вдигат акциза на бездимните цигари Законовите поправки бяха приети на първо четене, БСП и ДПС гласуваха против
Борисов срещу акциза за бездимните цигари Борисов срещу акциза за бездимните цигари

Премиерът поиска да се оттегли законопроекта за облагането им чак от Солун

1 2 3 »