зараза

Извънредно положение за коронавируса (ОБНОВЕНА)

31-01-2020 10:51
Clinica.bg

press@clinica.bg
Извънредно положение за коронавируса (ОБНОВЕНА)Това е определение за глобална пандемия, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус
Световната здравна организация обяви извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус. Това стана след проведено спешно заседание. Вирусът вече е определен като "глобална пандемия", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Броят на заразените се увеличава бързо като повечето страни си прибирот гражданите. Утре от Ухан ще отпътуват и тримата българи със самолети на Франция и Германия.

Китай съобщи за 9692 потвърдени случая на заразяване с коронавируса "2019-nCov" и 213 починали от него, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Почти всички смъртни случаи и повечето инфктирани са в провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентър на епидемията. Вирусът вече засегна 18 други страни. 


"Нашата най-голяма загриженост

е възможността вирусът да се разпространи в страни с по-слаби здравни системи. Това не е вот на недоверие към Китай", каза Тедрос Гебрейесус.

Междувременно във Франция потвърдиха шести случай на заразата. В Италия съобщиха за двама китайци, инфектирани с вируса. От днес страната е обявила извънредно положение. В Германия е регистриран пети случай на болестта. Двама души в Обединеното кралство също са дали положителна проба за новия коронавирус, появил се в Китай. Това са първите случаи в тази страна, съобщиха здравните власти, цитирани от Франс прес. 


У нас трима български граждани -


две жени и един мъж, са хоспитализирани и се наблюдават заради съмнение за инфектиране. Националният център по заразни и паразитни болести обяви вчера, че са пристигнали китовете (комплет инструменти) за генетична диагностика чрез real-time PCR на коронавирус 2019-nCoV.

Скоростта на разпространението на болестта в Китай се счита за много висока. Организацията също така препоръча на заболяването да бъде дадено временното наименование "остра респираторна болест 2019-nCoV", а самия вирус вече е известен като "2019-nCoV".


Прибираме си тримата българи от Ухан

Тримата българи от Ухан ще отпътуват утре от Китай, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

 

Те живеят в Ухан, но са изявили желание за извеждането от града. Двама са в списъка на пътниците в самолета, който излита от Франция, което е европейска мисия, обясни Захариева. В самолет от Германия ще лети българка, която е с двойно гражданство. Утре самолетите ще излетят от Ухан.

Предприели сме всички мерки с Министерството на здравеопазването, за да бъде осигурен карантинен период, когато се приберат в България, обясни Захариева. Тримата българи в момента са в добро здравословно състояние.

 
   


Изчезна от пазара лекарство за хепатит В Изчезна от пазара лекарство за хепатит В Сменят терапията на пациентите заради проблем с доставката на основния медикамент
„Столичния патронаж“ на тест за КОВИД-19 „Столичния патронаж“ на тест за КОВИД-19 Става дума за 200 социални работници, санитари и шофьори, които всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души
Актуализацията на бюджета вече е в сила Актуализацията на бюджета вече е в сила Промените са обнародвани в извънредния брой на „Държавен вестник"
Без върби на Цветница Без върби на Цветница Най-страшната епидемия за някои хора е да не ги пуснем на Великден, каза дядо Гавриил
69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19 69% от българите се страхуват от заразяване с КОВИД-19 Действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка, сочи проучване на „Галъп интернешънъл"
БЧК набира доброволци сред студентите медици БЧК набира доброволци сред студентите медици Кампанията е по инициатива на Министерство на здравеопазването
Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19 Касата ще плаща и тестовете за КОВИД-19 Променят се клиничните пътеки за лечение на пациентите с коронавирус
СЗО защити действията си срещу пандемията СЗО защити действията си срещу пандемията Ще имаме много повече чували с трупове за напред, ако не се отнесем подобаващо, каза Тедрос Аданом Гебрейесус
Държавата подцени здравната система Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Разширяват дейността на болниците Разширяват дейността на болниците Готови са бързите тестове на полицаите, епидемията е контролирана, но за колективен имунитет не може да се говори, каза доц. Ангел Кунчев
1 2 3 ... 45 »