Екип

Нова акция срещу агресията над медици

14-01-2020 13:54
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нова акция срещу агресията над медициПрокуратура, МЗ и БЛС подписаха споразумение за ограничаване насилието над медици
МЗ, Прокуратурата и БЛС съюз ще си сътрудничат за ограничаване насилието над медици. Това гласи споразумение подписано между здравния министър Кирил Ананиев, главният прокурор Иван Гешев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
Документът е за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване. През последните години случаите на агресия над медици не спират. Един от най-фрапантните случаи беше през ноември миналата година в УМБАЛ „Св. Анна", като здравният министър сезира главния прокурор.

 

Целта е МЗ, прокуратурата и лекарски съюз

 

да работят в екип в случаите на проявено насилие, както и спрямо медиците в болничната помощ, така и към джипитата. Към момента подобно споразумение за случаите на агресия в ЦСМП и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.

 

214 са случаите на вербално насилие

 

и 33 на физическо в центровете за спешна медицинска помощ през 2018 г., сочи справка на ресорното министерство. Проявите на агресия в спешните отделения са 396. Данните за първото полугодие на 2019 г. сочат, че е имало 116 случая на вербално насилие в ЦСМП и 227 в спешните отделения на лечебните заведения. Проявите на физическо насилие са 8 в ЦСМП и 34 в спешните отделения.

 

Новото споразумението ще даде възможност

 

за бърз обмен на информация в случай на агресия над медицински специалисти. Сътрудничеството ще включва оказване на експертна и методическа помощ, извършване на съвместни проверки, изготвяне на предложения за нормативни промени, съвместни обучения и други дейности", казаха от МЗ.
Към момента подобно споразумение за случаите на агресия в ЦСМП и спешните отделения в болниците действаше между Прокуратурата и Министерството на здравеопазването.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани МЗ си поръчва нови дивани Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

50% от медиците са психически изтощени 50% от медиците са психически изтощени Лекарите работят повече и са по-болни в сравнение с останалите професии у нас
Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
1 2 3 ... 228 »