нрд

Вдигат парите за пациент при джипито

09-01-2020 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Вдигат парите за пациент при джипитоУвеличават се и цените, които ще плаща касата за преглед в СИМП и за изследвания
Джипитата ще получават повече пари от здравната каса през тази година. Това показват цените за закупуваните от НЗОК дейности в първичната извънболнична медицинска помощ в новия Национален рамков договор. Те са качени на сайта на БЛС. Ръст на заплащането има и в СИМП и редица изследвания.
Така например капитацията за записано в листата на личния лекар дете до 18 години се повишава с 35 стотинки - от 1.50 лв. на 1.85 лв. За годината касата е предвидила общо 1 213 546 прегледа на деца. За пациентите от 18 до 65 г. капитацията се повишава с 5 ст. и става 1.20 лв. , а над тази възраст е 1.85 лв.

 

Увеличение с 1 лв. има и за прегледите по програма "Детско здравеопазване". Профилактичните консултации за лица от 7 до 18 години пък вече ще се плащат по 10.50 лв., а не както досега по 9 лв.

Няма промяна в цената, която плаща касата за задължителни имунизации и реимунизации на деца до 18 години, а също и за поставяне на препоръчителните ваксини – те остават съответно 6 лв. и 4 лв.

Годишните профилактични прегледи

на пациент над 18 години също запазват старата си цена от 15 лв., а тези по програма „Майчино здравеопазване" ще продължат да се плащат по 9 лв. Затова пък за диспансерното наблюдение на едно заболяване цената се увеличава от 11 на 12 лв.

В специализираната първична помощ първичният преглед при педиатър, хирург и ортопед вече ще бъде на стойност 23.5 лв. или с 1.5 лв. повече. По програма „Майчино здравеопазване" той също се покачва с 1.5 лв. до 23 лв. Цената на вторичния преглед става от 9.5 лв. на 11 лв. Увеличението за медицинска експертиза е с 3 лв. до 10 лв.


Първични специализирани прегледи

по диспансерно наблюдение се увеличават с 2 лв. - от 21 на 23 лв. Комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на лица с психични и кожно-венерически заболявания пък е с ръст от 1 лв. и става 15 лв.

Увеличение на стойностите има и при процедурите на физиотерапевтите. Например, първичният преглед се вдига с 1 лев - от 9 на 10 лв. При високоспециализираните дейности обаче няма промени и те ще запазят старите си цени.

Със стотинки са променени стойностите за извършване на повечето клинични изследвания. Кръвната картина с поне осем показатели като хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, тромбоцити и др. увеличава цената си от 1.08 на 2.30 лв. С 5 ст. се вдига изследването на урина. Проверката на глюкоза и холестерол вече ще струва на касата 1.65 лв., вместо сегашните 1.43 лв. Изследването на LDL – холестерол се увеличава от 1.80 на 2.20, а за хормоните за щитовидна жлеза - fT4 и TSH цената скача от 10.34 на 12 лв.


В Образната диагностика също има промени.

Снимка на зъби ще струва на касата вече 1.80 лв., а не досегашните 1.49 лв. Рентгенография на челюст от– 7.56 лв. става 9.50 лв. Рентгеноскопията на бял дроб се увеличава от 7.56 лв. на 9.50 лв.

Вдига се цената и на ядрено-магнитен резонанс от 225 в. на 245 лв. За мамография на две млечни жлези касата вече няма да плаща 18.35 лв., а 21лв. За ехография на гърда цената е вдигната с близо 3 лв. – от 13.77 лв. на 16,50 лв.

Хистобиопсичните проби от лимфен възел вече ще се заплащат по 20 лв., а не по 16.96 лв., показват числата в НРД. Толкова ще струват и този вид изследвания от простата, щитовидна жлеза, бял дроб, ларингс и други.

Всички цени можете да видите тукДАНС влезе в общинската болница в Раднево ДАНС влезе в общинската болница в Раднево Извършва се проверка за злоупотреби в размер на близо 1.3 мил. лева, каза кмета д-р Тенев
МС одобри проект за споразумение със СЗО МС одобри проект за споразумение със СЗО Бюджетната рамка на двустранната договореност е 185 000 щатски долара
Приеха правилата за шеф на НЗОК Приеха правилата за шеф на НЗОК До 5 дни ще са ясни кандидатите на политическите партии
Няма коронавирус на Балканите Няма коронавирус на Балканите Депутатите препитаха министрите Кирил Ананиев и Младен Маринов за мерките, които предприема държавата срещу заразата
3 331 са оперираните от апендикс 3 331 са оперираните от апендикс Данните са за 2019 година, като при 594 от пациентите е била приложена лапароскопска интервенция, съобщават от МЗ
КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница КЗК отхвърли жалба за строеж на Детска болница Тя бе подадена от класирания на второ място, консорциум „Детска болница-София"
БЛС ще връчи стипендиите БЛС ще връчи стипендиите 45 млади лекари ще получават по 150 лв. на месец, съобщиха от съсловната организация
ВМА изпрати нов екип в Мали ВМА изпрати нов екип в Мали Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии
Поправиха грешките в НРД Поправиха грешките в НРД Очните операции ще се заснемат от 1 май, болничният престой няма да се увеличава, предвижда анекса
Подписват анекс към НРД Подписват анекс към НРД Финансовите показатели няма да се променят, изчистват се технически грешки
1 2 3 ... 205 »