дарение

Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализа

13-12-2019 17:22
Clinica.bg

press@clinica.bg
Виртуална реалност в помощ на деца с церебрална парализаНовото оборудване е осигурено от Малтийския орден и вече е инсталирано в "Света София"
Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София" в столицата прие дарение на уникален за България апарат за рехабилитация на децата с помощта на виртуална реалност, съобщава БТА.
Дарението беше представено в присъствието на президента Румен Радев и Великия магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Оборудването е осигурено и инсталирано в специализираната болница от посолството на Малтийския орден у нас.

 

Президентът Радев обясни, че миналата година е констатиран проблемът, че ограничените по размер помещения в болницата не позволяват да се разгърне пълният потенциал на част от техниката и затова е предложил на управителя на болницата доц. Иван Чавдаров да разработи идеен проект за нова зала, където да се разположат специализираните роботи за обучение по ходене по равен и неравен терен. Проектът вече е готов и президентът се надява той да се реализира със съдействието на Столичната община и на Министерството на здравеопазването.

 

Радев изказа уважението си към екипа

 

на доц. Чавдаров за тяхната работа и професионализма им при рехабилитацията на децата и добави, че тази година по инициативата "Българската коледа" ще се работи за доставянето на високотехнологичен роботизиран уред "Локомат".

Повече от 1000 години Суверенният Малтийски орден се грижи за подпомагане на деца в нужда и това е сърцевината на мисията ни още от основаването му, заяви фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Той посочи, че целта на Суверенния Малтийски орден е да „лекува болестта и да облекчава болката на страдащите" във всички 120 държави, с които поддържа отношения.

 

Надявам се много деца да оздравеят

 

и да се чувстват добре след рехабилитацията с новата апаратура, която даряваме сега, заяви още Великият магистър. Президентът Румен Радев и управителят на болницата „Света София" доц. Иван Чавдаров изказаха признателност за дарението. С първия за България такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни доц. Иван Чавдаров.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани МЗ си поръчва нови дивани Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

1 2 3 ... 224 »