регулации

Въвеждат норма за 27 опасни вещества

13-12-2019 16:50
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Въвеждат норма за 27 опасни вещества За 9 от тях до момента в националното ни законодателство не е имало въведени гранични стойности за професионална експозиция
Въвеждат норма за 27 опасни вещества в производството, които могат да доведат до рак. За 9 от тях до момента в националното ни законодателство не е имало въведени гранични стойности за професионална експозиция. Промените са записани в Наредба на МЗ, която е качена на сайта за обществени консултации. Наредбата влиза в сила от 17 януари 2020 година, с известни изключения, като граничните стойности за формалдехид за секторите на здравеопазването, погребалните услуги и балсамирането, които влизат в сила от 11 юли 2021година.
Предложеният проект на Наредбата цели по-добра защита на работнищите в Евросъюза, чрез въвеждането на минимални изисквания за здравословна работна среда. С този документ се въвеждат гранични стойности за 27 канцерогена и мутагена, които се отделят в професионална среда.

 

За 9 от тях у нас не е имало норма

за гранични стойности до момента.  За останалите 18 граничната стойност е била въведена в Наредба 13. Сега се предлага да бъде създадено приложение към Наредба 10, в което да се включат всички канцерогени и мутагени и съответно същите да бъдат заличени от Наредба 13. От приложението става ясно, че по-строги гранични стойности се въвеждат за 13 от съществуващите 18 канцерогена и мутагена.

Приетите на европейско ниво гранични

стойности са по-рестриктивни от приложимите до момента у нас. За това в документа са предвидени и съответни преходни периоди за тяхното въвеждане. Така например граничната стойност за прах от твърда дървесина ще влеза в сила от 17 януари 2023 година. Граничната стойност за съединения на 6-валентния хром влизат в сила от 17 януари 2025 година. А граничните стойности за трихлороетилен, както иза минерални масла използвани в двигатели за вътрешно горене влизат в сила от 20 февруари 2021 година.

Граничната стойност за отработени газове

от дизелови двигатели влиза в сила от 21 февруари 2023 година. От 11 юли 2021 г. до 10 юли 2027 г. граничните стойности за формалдехид за секторите на здравеопазването, погребалните услуги и балсамирането са 0,62 mg/m3 за 8 часова експозиция или 0,5 ppm за 15 минутна експозиция.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 ... 220 »