коментари

Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хора

13-12-2019 13:40
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Никой не е водил дебати да затруднява хронично болните хораТекстът който предизвика напрежение не беше обсъждан на ниво надзорни съвети или управител на НЗОК с представители на ръководството на БЛС
Надзорният съвет на НЗОК реши да отпаднат промените в текстовете на НРД, касаещи изписването на лекарствата на хората с хронични заболявания. Освен това отпада ограничението в изписването на лекарства за три месеца, което в сряда предизвика напрежение, както в редиците на общопрактикуващите лекари така и сред пациентите. Защо се стигна до тук и как тези промени попаднаха в проекта на НРД за 2020 години попитахме председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.
На заседанието на НС на НЗОК бе представен до момента на НРД във вариантите, които експертите от двете страни са подготвили. Нашият надзорен съвет, както и този на БЛС ще се съберат на 23 декември за окончателно обсъждане и подкрепа на текстовете на ниво съвместни срещи на ниво надзорни съвети.

На този етап не се очертават сериозни

спорни моменти. Ние ще качим проектите и на двата рамкови договори на сайта, след като бъде обнародвана Наредбата за основния пакет, защото рамковият договор се изготвя на базата на тази наредба. Двата проекта ще могат да се обсъждат и допълнително да се събират коментари в хода на тяхното обсъждане и на 23 декември предполагам, че окончателно ще се обединим около текстовете на рамковите договори. Текста, който предизвика дебати

Категорично подчертавам, че не беше обсъждан на ниво надзорни съвети или управител на НЗОК с представители на ръководството на БЛС.

Това са варианти, които са обсъждани

в работни групи, които са разменяни в оперативен план. Ние проведохме над 100 срещи с представителите на БЗС и БЛС по различните текстове на НРД. Трябваше все пак варианти на НРД да бъдат изпратени и до нашия надзорен съвет и до управителите на съсловните организации, за да знаят на базата на какви текстове ще водим разговори на ниво надзорен съвет. Така че напрежението, което възникна беше необосновано от гледна точка на факта, че надзорните съвети не са решавали подобни сериозни неща в посоката, която опасения изразиха някои лекари. Ние днес проведохме нарочен дебат по този текст на ниво надзорен съвет и се обединихме около законосъобразността да не се променя настоящата практика за предписване и отпускане на лекарствени продукти. НРД въвежда изискване за предписване на лекарства.

Ще се запази възможността за всяко заболяване,

за всеки пациент да получава на една рецепта до 3 лекарствени продукта, както и до сега, независимо дали лекарствения продукт е моно продукт или комбиниран продукт. Тоест, колкото заболявания има един пациент, толкова броя до три лекарствени продукта той ще има право да получи. Подчертавам, каквато е и настоящата практика. Никой не е водил дебати или е имал намерение да затруднява както пациентите, така и да реализира фискални ефекти от промяна на какъвто и да е ред от предписване и получаване на лекарства на хронично болните хора. Това са над един милион и половина граждани, още повече че следващата година с ръста на бюджета на разходите на НЗОК за здравноосигурителни плащания предвиждаме ръст за лекарствата, в това число и за домашно лечение.

Днес ще съгласуваме с УС на БЛС

окончателната формулировка на текста, за да няма интерпретации по съдържанието на текстовете. В окончателният проект на НРД този текст ще бъде коригиран и изчистен, така както се уточнихме на заседанието. Издаването на рецепти е съобразено с Наредба 4, която е действаща. На няколко места в НРД ще запишем, че Наредба 4 определя начина на предписване на лекарства. Това означава, че си остава старото положение, пациента няма да се разказва, синхронизирали сме датата за издаване на рецептурна книжка и за издаване на рецептата в периодите, в които изтича срока на едното ли на другото, така че пациента да не се разкарва два пъти.

Тези текстове, в този вариант са

попаднали в НРД, защото са обсъждани в работните групи, където има по над пет човека от всяка страна. Коментирани са обстоятелства свързани с това, че има много комбинирани лекарствени продукти, немедицински казано в един лекарствен продукт се съдържат няколко активни съставки и може би, това е довело до някаква не добра интерпретация на текстовете. Но категорично подчертавам, че от страна на НЗОК, предполагам и от страна на БЛС никой не е имал умисъл да променя механизма, начина на изписване и назначаване на лекарствени продукти.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 ... 220 »