дебати

Работодателите бойкотираха Тристранката заради болничните

12-12-2019 15:16
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Работодателите бойкотираха Тристранката заради болничнитеСиндикатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 540 на 610 лв.
Синдикатите подкрепиха увеличението на минималната заплата от 560 на 610 лв. от януари 2020 година. Това стана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе днес. Големите организации на работодателите не участваха в него заради спорът за изплащането на първите три дни болнични. Единствено от Съюза за стопанска инициатива се включиха, но се обявиха против ръста на минималната заплата. Работодателите изразиха недоволството си, че в дневния ред на заседанието не е предвидена точка за болничните и изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов.
В него се казва, че категорично не приемат продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични – мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена. "С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", се казва в позицията на членовете КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, която е качена на сайтовете на организациите им.

 

Задължението на работодателите

да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години, припомня асоциацията. Работодателите обясняват, че чрез този вменен им допълнителен ангажимент те са облагани тройно – чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.
В писмото си те припомнят, че при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. са предложили провеждането на редица реформи - да отпадне плащането на трите дни болнични от тях, промени при медицинската експертиза за работоспособността, ревизия при прилагането на международната класификация на болестите и други.


Работодателите искат незабавно

да бъде представена изчерпателна информация за издадените болнични листа и изплатени обезщетения в държавната администрация и реалната икономика по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи и издатели – лекуващи лекари и болнични заведения, посочват организациите.

Все пак проектът за постановление на МЗ беше приет от Тристранката. Правителството предлага увеличаване на минималната работна заплата с 8.9 на сто - от 560 лв. на 610 лв., като считаме, че това отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаването на доходите, каза социалният министър Деница Сачева, цитирана от БТА. Тя допълни, че предложението ще помогне за това да се стимулира активността на пазара на работната сила, ще допринесе за нарастване на доходите на най-нискодоходните групи на заетите и ще намали неравенството в доходите и бедността, ще се повиши покупателната способност и жизненото равнището на населението.


Съюзът за стопанска инициатива

е против приемането на постановлението, тъй като организацията не харесва как се определя минималната работна заплата, нов механизъм на този етап не е постигнат, припомни Любомир Стефанов. Неясно е и тълкуването какво е минималната работна заплата - дали е основна, дали е брутна, отбеляза Стефанов и допълни, че когато се сравнява минималната заплата, приета с постановление на правителството, със средната за страната, трябва да се има предвид, че средната е средна брутна. Съюзът е против задължителния характер на т.нар. клас "прослужено време".

КНСБ подкрепя увеличението на минималната работна заплата, като очакванията на синдиката са за по-ускорен ръст както на минималната работна заплата, така и на средната - в порядъка на 12-15 процента, каза Любен Томев от конфедерацията.

Синдикатът очаква и да се разработи

механизъм за минималната работна заплата, който да осигури адекватен ръст на минималните трудови договори. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че като синдикати- КТ "Подкрепа" и КНСБ, няма как да не подкрепят увеличаване на минималната работна заплата, но няма как и да не подчертаят, че това е недостатъчно за общо увеличение на заплатите в страната. Смятаме, че е необходимо да се предприемат допълнителни мерки за обединяване на работниците, така че те да имат възможност да извоюват на работните си места по-високи заплати, заяви Григорова.50 болници са провели 98 е-търга 50 болници са провели 98 е-търга

Все още няма анализ какъв е ефектът от процедурите, съобщиха от МЗ

Отпада СУПТО заради КОВИД Отпада СУПТО заради КОВИД Правителството одобри и промени в закона за публичните финанси, така че да може да реагира по-гъвкаво при нужда от финансиране на борбата с пандемията
Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО Не подкрепяме проекта за бюджет на ДОО Изравняването на минималната пенсия със средните е демотивиращо, против сме административния ръст на МРЗ, казват от БТПП
Държавата толерира концентрацията на аптечния пазар Държавата толерира концентрацията на аптечния пазар

КЗК потвърди, че политиката при търговията на дребно с лекарства е довела до проблеми с достъпа, казва проф. Асена Сербезова

КЗК установи влошен достъп до лекарства КЗК установи влошен достъп до лекарства

За последните осем години законодателството в областта на аптечната дейност е увеличило проблема, казват от БФС

Вместо равен старт - 40 лева Вместо равен старт - 40 лева Родителите биха предпочели уредени образование и здравеопазване за децата си, вместо мизерна надбавка
Таванът на пенсиите става 1400 лв. Таванът на пенсиите става 1400 лв.

От 1 януари залагат 300 лв. минимум за месечен доход на възрастните хора

Касата договаря отстъпки за 2021 Касата договаря отстъпки за 2021

Ако искат продуктите им да се реимбурсират, фирмите трябва да подадат оферти до края на месеца

Интересът към алтернативната медицина расте Интересът към алтернативната медицина расте

Над 180 станаха практиките по хомеопоатия, акупунктура и диетика в София

Втори сме в Европа по липса на дигитални умения Втори сме в Европа по липса на дигитални умения България е водеща по брой домакинства, които не могат да си позволят да плащат за интернет, показват данни на БСК
1 2 3 ... 45 »