протест

Сестрите искат среща с Борисов

11-12-2019 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Сестрите искат среща с БорисовИзлизат на протест на 15 декември пред МС, въпреки че са разговаряли с министър Ананиев и са успели да извоюват част от исканията си
Министър Кирил Ананиев се е срещнал с Асоциацията на българските медицински сестри и са разговаряли дълго по наболели проблеми в здравеопазването. Според специалистите по здравни грижи се е получил конструктивен диалог, но въпреки това те ще излязат на протест пред Министерски съвет на 15 декември. Настояваме за среща и с премиера Бойко Борисов, за да го запознаем от първо лице с проблемите в сектора, каза за clinica.bg Мая Илиева.
Медсестрите са поставили отново исканията си, по-голямата част от които са чисто синдикални. По време на разговорите е станало ясно, че в повечето болници е достигнато нивото на заплатите, записани в Колективния трудов договор. Има няколко общински лечебни заведения, в които това все още не е факт, но ще се случи през януари 2020 г. „Повишените възнаграждения са резултат от нашите протестни действия", категорична бе Мая Илиева.

 

Тя обясни, че са обсъдили с министър Ананиев се направят промени в Наредбата за работното време, за да може реанимациите и интензивните сестри да минат на 7-часов работен ден, а не на 8 часа, както е сега.

 

„Обсъдихме колегите в най-тежките 

 

клиники да получават плащания за интензивен труд. „Министърът заяви, че това ще бъде включено в НРД, за да стане задължително за всички структури, включително и за частните болници. В договора ще залегнат и правила за разпределение на средствата по клинични пътеки, т. е. да има точни съотношения за възнагражденията на лекар към сестра и към санитар, така че да няма голяма ножица. Знаете, че има лекари с 60 000 лв. и медицински специалисти с минимална работна заплата", обясни Мая Илиева. По думите й процентите ще бъдат различни, в зависимост от натовареността в отделните болнични звена. Медицинските сестри са казали също, че не са стимулирани за квалификацията и преквалификацията, която получават и от нея се възползват само работодателите. Затова искат по някакъв начин стимулите за допълнителното обучение да бъдат уредени със закон. Според Илиева само по този начин ще могат да се задържат висококвалифицираните кадри, които сега изтичат зад граница. Освен това е обсъждано нивото на заплащане на нощния труд. „Оказа се, че този въпрос трябва да бъде решен на национално ниво, защото не засяга само нашия сектор, а и други, като полицаите, например", каза Илиева.

 

Във връзка със заплатите Ананиев

 

е уверил сестрите, че веднага ще зпочне разговори с кметовете на различни общини, за да може по някакъв начин да окаже влияние и върху разпределението на средствата към общинските болници. „Надяваме се да се намери решение и за нашите колеги, които работят извън структурите на лечебните заведения – в детски градини, училища и други", допълни Илиева. Въпреки че изрази задоволството на специалистите по здравни грижи от постигнатото по време на разговорите с министър Ананиев, тя уточни, че протестите ще продължат и то не само сега, а и следващата година. „Ние се преборихме за част от нашите проблеми, но не и за тези в здравеопазването. Държим да има реформи в сектора, да се смени моделът на финансиране, така че няма да се откажем. Защото пациентите наистина станаха клиенти, не се лекуват по диагноза, а по клинични пътеки. Знаем как се източва здравната каса, а парите се наливат именно по тези пътеки. Така че постигнатото наистина не решава големите проблеми в здравеопазването", категорични са специалистите по здравни грижи.

 

Другото, което искат е остойностяване

 

на труда им така, че работодателите да не могат да насочват пари, които се плащат за медицинска дейност, към комунални услуги или консумативи.

Медсестрите се надяват на протеста на 15 декември да дойдат и граждани. Те вече са събрали над 5 000 подписа в подкрепа на исканията си, предстои те да бъдат внесени Министерство на здравеопазването и в други институции. „Има хора, които са потърпевши от тази здравеопасна система, както ние я наричаме в интернет", заключи Мая Илиева.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани МЗ си поръчва нови дивани Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

1 2 3 ... 224 »