развръзка

БЛС с информация за смъртта на Алекс

11-12-2019 06:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
БЛС с информация за смъртта на АлексД-р Иван Маджаров ще обяви заключенията от окончателния доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“
Причините за смъртта на 3 годишният Алекс вече са ясни. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров ще обяви заключенията от окончателния доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" на пресконференция в централата на съсловната организация.
На 14 ноември 3 годишният Алекс изгуби битката с живота. Родителите обвиниха медиците . По думите им чакането за прием в болница с часове се е оказало фатално. В лечението на Алекс са замесени три лечебни заведения- Педиатрията, болница „Лозенец" и „Пирогов". Хронологията на събитията разказва как болното дете отива първо софийската Педиатрия. Пред кабинета чакат още няколко родители с децата си.

Родителите на Алекс решават,

да не губят време, а да потърсят помощ другаде. Така отиват в болница „Лозенец". Там Алекс е прегледан и освободен за домашно лечение с предписана терапия. Детето се влошава и отново родителите му го завеждат в Педиатрията. Оказва се, че свободни легла за прием няма. Затова лекар им предлага да го заведат в друга болница. Родителите отказват и настояват детето им да се лекува в това лечебно заведение.

 

Алекс е прегледан и приет в болница,

като междувременно са му пуснати всички необходими изследвания. Няколко часа по-късно, обаче състоянието му рязко се влошава. Налага се и спешна реанимация. Въпреки това той не се повлиява. Екипът взима решение детето да бъде транспортирано в Пирогов. Това се случва с реанимобил, в който е и реаниматорът. В Пирогов детето умира.


Потресен от мъката на родителите,

премиерът Бойко Борисов нарежда директорите на трите лечебни заведения и всички имащи отношение към смъртта на момчето да бъдат временно освободени, до изяснаване на обстоятелствата. Зопочват проверки и медицински експертизи. Проверката на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" не открива пропуски в трите болници, където родителите са потърсили помощ. Потвърждава се, че причината за смъртта на детето е тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези.Варна планира нова инфекциозна болница Варна планира нова инфекциозна болница Това е един от вариантите за спасяване на тубдиспансера в града
НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

1 2 3 ... 220 »