Любопитно

Внесохме морбили от Франция

03-12-2019 06:11
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Внесохме морбили от ФранцияСемейно огнище с двама заболели от трихинелоза в Хасково, консумирайте свинско след добра термична обработка или замразяване при (-20 градуса), казва проф. Тодор Кантарджиев
Продължава да има по няколко заразени с морбили на седмица. От началото на годината в страната са съобщени 1198 случая. При един от последните случаи става дума за внос на морбили от Франция при дете от Пазарджик, разказа проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. След като се върнало у нас, то отишло на рожден ден и всички неваксинирани присъстващи на празника вероятно също ще се разболеят.
Като цяло обаче върлуването на морбили у нас затихва. През последната седмица регистрираните случаи са 6. Както clinica. bg вече писа, през октомври дори ликвидацията на морбили у нас бе на косъм. Точно на 21 октомври щяха да се навършат необходимите 21 дни без нито един нов случай, за да се обяви официално, че епидемичното разпространение в страната е елиминирано.

Три дни по-рано, обаче на 18 октомври
aaaaa
в НЦЗПБ морбили се доказва при 27 годишен мъж.

Семейно огнище с двама заболели от трихинелоза е регистрирано в Хасковска област. Епидемиологичното проучване продължава, но най-вероятно заразата идва от консумация на дивечово месо, съобщи за проф. Тодор Кантарджиев.

В края на лятото в Симеоновград в Хасковско също имаше единичен случай на трихинелоза. Тя бе засегнала бракониер, а сега при неговият син и племенничка са доказани антитела без проява на заболяването. За случаите са уведомени Областната дирекция по безопасност на храните и областното Ловно-рибарско дружество. Проф. Кантарджиев напомня,

 

че свинското месо трябва да се консумира

 

след добра термична обработка. Също така дълбокото замразяване при (-20 градуса) също убива трихинелите. Рискова е консумацията на месо от областта на набраздената мускулатура, най-вече междуребрената мускулатура и диафрагмата. Опасност може да представлява и месо, което след разстрел не проверено от ветеринар. Това може да се случи при незаконен лов без ветеринарен контрол. Рисково е и печенето на свинско на полето, защото месото не преминава през достатъчно добра термична обработка, обясни още проф. Кантарджиев.







Ел. ограда пази от КОВИД в кръчма Ел. ограда пази от КОВИД в кръчма Съоръжението със слаб ток е монтирано пред бара на заведение в Англия, за да се спазва дистанцията
Хърватия забрани целувките и милувките Хърватия забрани целувките и милувките Глобяват за ръкостискане от днес, решиха експертите от техния национален здравен щаб
БГ-учени създадоха робот за дезинфекция БГ-учени създадоха робот за дезинфекция

Иновацията ще може сама да дава лекарства на пациентите с КОВИД в болниците

Чат в помощ на хора с хранителни разстройства Чат в помощ на хора с хранителни разстройства Над 1 милион българи имат подобни нарушения
Изпращаме великия Енио Мориконе Изпращаме великия Енио Мориконе Отиде си още един от доайените на музиката и лечители на душата
72% oт българите са доволни от себе си 72% oт българите са доволни от себе си Анджелина Джоли и Ален Делон се оказват най-красиви за българите „Галъп интернешънъл"
6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ 6 пъти по-ниска смъртност в страните с БЦЖ Твърдят го специалисти от болницата "Джон Хопкинс" в САЩ, които са сравнили данните от 50 страни
Хотел в Германия работи заради крал Хотел в Германия работи заради крал Курортът Гармиш Партенкирхен е получил специално разрешение за това изключение по време на пандемията
Робот открива хора с висока температура Робот открива хора с висока температура Той може да „хване" опасността от коронавирус при няколко души едновременно в тълпа
Откриха формула за възрастта Откриха формула за възрастта Алгоритъм изчислява ролята на микрофлората в процеса на стареенето
1 2 3 ... 19 »