Зараза

Листерията се запазва до 1 година във водоемите

27-11-2019 10:28
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Листерията се запазва до 1 година във водоемите Най-уязвими от замърсяване са непастьоризираните млека, месо не добре термично обработено, не добре измити плодове и зеленчуци, риби и морски дарове, каза д-р Димитрова
Десетки болни от листериоза у нас, от началото на годната отчита статистиката. За заболяването се заговори, след като през лятото в Испания избухна епидемия. Това наложи Министерството на здравеопазването да сезира европейските органи и Световната здравна организация. А у нас за по-малко от седмица БАБХ изтегли от пазара 250 кг пушена скумрия, внесена от Румъния и над 360 кг опасен колбас на немска фирма, в които е открита опасната бактерия. Как се заразява храната с бактерията и колко опасна е тя за хората, попитахме специалистът по инфекциозни болести на ВМА д-р Диана Димитрова.
- Д-р Димитрова, зачестиха случаите на откриване на листерия в храните, доколко опасна е тя?

- Листериозата е рядка, но сериозна зооантропоноза, която поразява определени рискови групи: Селскостопански работници, ветеринарни лекари имуносупресирани , бременни, новородени, хронично болни. Източник на зараза са болни диви и домашни животни. Много рядко източник на зараза може да бъде болен човек и най-вече бременна жена, болна от листериоза. Причинителят на това заболяване е листерия моноцитогенес – бактерии, силно устойчив във външна среда – почва, вода, хранителни продукти, което я прави опасна за човека. За имунокомпетентни хора, каквито са повечето, при спазване на определени правила за консумация и съхранение на храни и спазване на хигиена, риска от заразяване е много малък.

- Как могат храните да се замърсят с листерия?

- Източник на зараза са голям брой диви и домашни животни. Най-честа боледуват овце, свине, едър рогат добитък, птици, котки, кучета, гризачи. Листериите се отделят във мляко, урина, фекалии, яйца, носен и гърлен секрет, околоплодни води и др. Във външна среда са много устойчиви – в почвата се запазват от 30 дни до 5 месеца, във водоеми – до 1 година, в сено - 134дни, в осолени меса и сирене – до 20 дни. Млечните храни, ако не са правилно пастьоризирани и термично обработени и са контаминирани с листерия могат да предизвикат заболяване. Месото от болно животно е опасно за хората, които го обработват, при не добро съхранение и недостатъчна термично обработка.

- Всеки един продукт ли е рисков от такова замърсяване или има някой, които са по уязвими?

- Най уязвими от замърсяване са непастьоризираните млека, месо не добре термично обработено, не добре измити плодове и зеленчуци, риби и морски дарове.

- Какво представлява листериозата?

- Листериозата е остра инфекциозна болест, която се характеризира с токсични изменения и полиморфна клинична картина, с преимуществено засягане на централната нервна система, плода и новороденото. Листериозата е зооноза. Източник на зараза са диви и домашни животни. Основните пътища на предава на инфекцията са: алиментарен, контактно – битов, трансплацентарен и трансмисивен. Листериите проникват в организма през кожата и лигавиците, достигат до лимфните възли и от там проникват в кръвта, от където се разнасят до всички вътрешни органи. На мястото на локализация на бактериите се предизвиква възпалителен процес и се формират дребни възелчета (листериони), които по-късно некротизират. При бременни жени такива възелчета се образуват и по плацентата, от където бактериите попадат в кръвообращението на плода и предизвикват генерализирана инфекция. Инкубационния период е от 4 до 45 дни. Поради множествеността на поражението на органите се открояват различни клинични форми – ангинозно – жлезно, очно – жлезни, септична, нервно – менингити, мозъчен апцес, листериоза на бременните и новородените и други по-редки форми.

- Как става заразяването на човека?

- Източник на зараза са главно болни, по-рядко здрави носители, диви и домашни животни. Много рядко източник може да бъде и болния човек, най-вече бременната жена. Познати са няколко механизма на предаване на инфекцията: алиментарен – чрез храна, въздушно аерозолен – вдишване на прах при почистване на помещения на болни животни, при външните обвивки – обработка на болни животни, при израждане на болно животно, трансмисивен – много рядко от ухапване от кърлеж, при източник човекът основен е вертикалният механизъм – заразяване на плода чрез трансплацентарно предаване на инфекцията.

- Какви са симптомите на листериозата?

- Поради множествени механизми на предаване на инфекцията. клиничната картина е много разнообразна. Най-често болестта започва остро с висока температура, втрисане, ставно мускулни болки, главоболие. Появяват се болки в гърлото, увеличават се периферните лимфни възли. Може да се увеличи черния дроб и слезката, да се появи обрив по тялото, да се появи конюнктивит.Възможно е да дебютира с чревна симптоматика. При подценяване на тежестта на заболяването и неправилно лечение може да стигне до септично състояние. В други случай на преден план изпъкват прояви от страна на централната нервна система – менингит менингоенцефалит. Листерията при новороденото протича в две клинични форми: ранна – до 3-4 дни от раждането с много тежка клинична картина, жълтеница,

хепатоспленомегалия, висок фебрилитет. Късна – една седмица

след раждането с предимно засягане на централната нервна

система.

- С кое друго заболяване може да се сбърка?

- Поради множествения механизам на предаване на инфекцията се засягат много органи и системи в човешкото тяло, което е предпоставка клиничната картина да наподобява много други заболявания – грип, мононуклеоза, токсоплазмоза, различни септичини състояния, туберколоза, менингити. При новородени – с вродена токсоплазмоза, сифилис, виросни хепатити, цитомегал вирусна инфекция. С оглед на разнообразната клинична картина, за поставяне на диагнозата голямо значение имат епидемиологичните данни и диагностичните методи за доказване на причинителя.

- Кога се появяват първите симптоми, колко дни след консумация на заразена храна?

- Първите симптоми могат да се появят от 4 до 45 дни след консумация на контаминирана храна или обработка на заразено месо.

- Каква е клиничната картина на пациент с листериоза?

- Клиничната картина на клиент с листериоза е с голям клиничен полиморфизъм и зависи от възрастта на пациента и състоянието на имунната му система. Различават се следните клинични форми: ангинозна, ангинозно – жлезна, очно – жлезна, септична форма, засягане на централната нервна система, листериоза на новороденото.

- Как се поставя диагноза?

- Поради разнообразната клинична картина диагнозата се поставя трудно. Основава се на микробиологични изследвания. За тези изследвания се вземат различни материали – кръв, гърлен секрет, ликвор, урина, околоплодни води, плацента и др.

- Листериоза и бременност, какви са рисковете и какъв трябва да бъде подхода за тези случаи?

- Инфекцията е коварна с това, че дори и да не причини сериозни оплаквания при бременната, тя нанася сериозни поражения на развиващия се плод, особено когато не е предприето лечение. Бактериите навлизат в плацентата, заразяват около плодните течности и плода. В този случай новороденото е с ниско тегло и неспособно да се справи с инфекцията. Ако при раждането неговото здравословно състояние все още е добро то се влошава до няколко седмици, като се развиват усложнения – инфекция на кръвта, проблеми с дишането, висока температура, засягане на редица органи и особено на централната нервна система. При бременни жени със съмнения за листериоза е задължително провеждане на антибиотично лечение и интензивно наблюдение от лекар инфекционист в болнични условия. Бременните жени, за да се предпазят от заразяване трябва да спазват определен хранителен режим. Да избягват консумация на непастьоризирано мляко, дроб, сурови яйца, месо или риба сготвени алангле, неизмити плодове и зеленчуци.

- Какво е лечението на листериозата въобще?

- Това заболяване, поради тежестта на клиничната картина, риск от усложнение и сравнително високия леталитет налагат задължителна хоспитализация и интензивни грижи и лечение. Етиологичното лечение е с антибиотици от определени групи в зависимост от засегнатите органи и тежестта на заболяването.

- Каква е прогнозата?

- При листериозата съществува естествена невъзприемчивост. Човек трудно се заразява с нея. Възприемчивостта на човек към листериоза се увеличава при намален имунитет, хронични заболявания, в новородена възраст. Прогноза при това заболяване е сериозна. Леталитета се движи от 30% до 90%. Най-сериозно е прогнозата при засягане на централната нервна система и неонаталната листериоза.Китайската пневмония се разпространява Китайската пневмония се разпространява Южна Корея потвърди първия случай на коронавирусна инфекция
Грипна ваканция в три общини Грипна ваканция в три общини От днес до 27 януари епидемия е обявена в Дупница, Сапарева баня и Карнобат
7 доказани случая на грип в София само за ден 7 доказани случая на грип в София само за ден Епидемично разпространение на вируса има в област Сливен, каза проф. Тодор Кантарджиев
2-ри случай на опасния вирус в Тайланд 2-ри случай на опасния вирус в Тайланд Ако имате оплаквания и сте посещавали тези дестинации, съобщете на личния си лекар за пътуването, съветва проф. Тодор Кантарджиев
Бум на хепатит А в Бобов дол Бум на хепатит А в Бобов дол 25 души са заболели за три месеца, съобщиха от РЗИ-Кюстендил
Взрив на хепатит А в три области Взрив на хепатит А в три области Регистрирани са 10 нови случая на морбили, показва епидемичната справка на МЗ
Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия Няма данни маските да са повлияли на грипна епидемия
Болните от грипни вируси в страната се увеличават. Кога да очакваме епидемия, каква е ситуацията у нас и в Европа, доколко и какви мерки за превенция са ефективни, задълбочава ли се кризата в РЗИ, попитахме доц. Ангел Кунчев. Той е главен държавен здравен инспектор.
Нови случаи на грип в София Нови случаи на грип в София Те са причинени от вирус, разновидност на щама „Канзас"
Китай разкрил причината за мистериозната пневмония Китай разкрил причината за мистериозната пневмония Тестовете показват, че болестта е предизвикана от нов коронавирус
БАБХ затяга мерките за биосигурност БАБХ затяга мерките за биосигурност Те са във връзка с ограничаването на заразата с африканска чума по свинете, каза Александра Митева, началник отдел "Здравеопазване на животните" към агенцията
1 2 3 ... 20 »