интервю

Никой досега не е вдигал пътеките толкова осезаемо

18-11-2019 17:59
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Никой досега не е вдигал пътеките толкова осезаемоМисля, че достигнахме прага на насищане при хоспитализациите, казва проф. Габровски
Преговорите за НРД 2020 г. започнаха. Те ще определят правилата, по които ще работят медиците следващата година. Ще се подобрят ли условията в лечебните заведения с допълнителните 200 млн. лв. и ще се увеличат ли възнагражденията на лекарите и сестрите, попитахме проф. Николай Габровски. Той е началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов", зам.-шеф на болницата и зам.-председател на БЛС, който отговаря за болничната част при преговорите за новия рамков договор.
- Проф. Габровски, как ще коментирате увеличението на бюджета за болниците с 200 млн. лв., без да са предвидени реформи?

 

- Наличието на увеличение на бюджета за болнична помощ с 200 млн. е, разбира се, добра новина. Но според мен много по-важна е темата как тези пари ще бъдат оползотворени. БЛС категорично застава зад позицията, че налаганата през последните години практика увеличението на бюджета да бъде използвано за ръст на обемите, е напълно изчерпана като концепция. Нещо повече, тя е вредна за здравеопазването, защото стимулира колегите да правят все повече и повече хоспитализации. Според нас, тези средства трябва да се използват за увеличаване на цената на клиничните пътеки. Дори ние насърчаваме и следваща стъпка – частично намаляване на обемите за сметка на допълнително увеличение на цените. Това е единствения начин да има осезаема позитивна разлика за съсловието, а и за пациентите през следващите години.

- Ръст от 17-18% за цените на клиничните пътеки достатъчен ли е? В началото се говореше за увеличение от 5 до 60%.

- При условие, че за последните 10 години клиничните пътеки не са били променяни изобщо, мисля, че 17-18% процента ще бъде меко казано голям успех. Освен това се очаква клиничните пътеки да се увеличат непропорционално. Приели сме доказани в практиката във Великобритания, Франция и Германия коефициевнти на съотношение между отделните КП и ще се стремим към тях. По този начин, една силно недофинансирана пътека може да получи увеличение от 30-40, дори повече проценти. Други пътеки обаче могат да имат минимална промяна. Очакваме увеличението да обхване почти всички клинични пътеки и средното да бъде от порядъка на 15%.

- БЛС обяви, че ще иска минимум 30% от парите от НЗОК да отиват за заплати. Смятате ли, че по този начин ще бъдат достигнати нивата по КТД, след като сега някои болници отделят 70% и заплатите остават ниски?

- Предложението на БЛС цели да се защитят интересите на съсловието и поне част от приходите на ЛЗ да достигат до хората, които се грижат за пациентите и реално „изработват" този приход. В някои болници парите първо се разпределят за всичко друго и накрая, каквото остане, е за лекарите и специалистите по здравни грижи. Затова залагаме този минимум. С това няма да се решат всички проблеми, но е стъпка в правилна посока. Болниците, които не работят пълноценно и не успяват да осигурят достатъчно приходи, трудно ще осигурят адекватни заплати на своите служители. Ако успеем да договорим предложените от БЛС по-високи цени на КП ще можем да се надяваме, че дори и в тези лечебни заведения ще има достатъчен приход. Но преговорите предстоят.

- Казахте, че обемите за догодина ще паднат поне с 10%. Това няма ли да ограничи достъпа на пациентите до болниците?

- България е на първо място по брой хоспитализации на 1000 души население. Не просто сме на първо място, а сме с два пъти повече хоспитализации от средното за Европа. Това красноречиво говори за изкривяванията, които са натрупани в системата. Очевидно е, че има занижаване на критериите, очевидно е, че това е продукт на политиката до сега да има все по-високи и по-високи обеми. Съвсем естествено е колегите, за да имат повече приходи в болниците, да занижават критериите за хоспитализация, когато има възможност за това. Повярвайте ми, с 8-10-12% намаляване на обемите, ще останем далеч над европейските норми. Така че аз нямам никакви притеснения, че може да има ограничение на достъпа.

- А няма ли да се увеличи надлимитната дейност?

- Мисля, че вече има насищане по отношение на броя хоспитализации и тази година, поне към настоящия момент статистиката показва, че те са в един балансиран и достатъчен обем. Ако се приеме предложения от нас вариант, при който да може да се лекуват със същите средства по-малък брой болни, смятаме, че това ще бъде положително. Ще намалее административната дейност, трескавото хоспитализиране и излишните разходи и усилия, свързани с това. Но трябва да бъде осъзнато, че ако се тръгне отново на повишаване на обемите, това ще доведе до връщане на старите цени на клиничните пътеки и на старите проблеми.

- Общинските болници поискаха основните пътеки, които се изпълняват в почти всички лечебни заведения, да получат най-високо увеличение. Предвижда ли се подобно нещо?

- Използвали сме един много ясен и прозрачен принцип, въведен и използван в страни със значителен опит. Извлечени са съответните коефициенти и пропорции между КП. Например, ако приемем че кардиохирургичната пътека е единица, спрямо нея са равнени всички останали съответно с различен коефициент. Приели сме коефициентите на тези по-зрели системи, защото те са имали повече време да бъдат сравнявани, изпробвани, коригирани. Смятаме, че това е справедливо и касае всички пътеки. Но ако искаме да има истинска справедливост не можем да изхождаме само от интересите на определени групи, например университетските болници, или общинските и т.н. Справедливостта трябва да обхваща всички. А управленско решение ще бъде кой какъв от ресурсите си да развива.

- Как ще работи системата, след като ВАС отмени основния пакет?

- Мисля, че в момента се правят спекулации по този въпрос. Ние обаче си продължаваме работата и се стараем да изготвим правила, които смятаме, че ще бъдат в интерес на съсловието и на цялата система на здравеопазване.

- МЗ прие ли моделът на БЛС за остойностяване на медицинските дейности? Смятате ли, че ще има такова до края на годината?

- Ние сме информирали министерството за изготвената от БЛС система за остойностяване на медицинските дейности. Там също става дума за една базова единица, примерно преглед при лекар, като за всяка останала дейност се изчислява коефициент, който се умножава с тази базова единица. Няма как да очакваме толкова сложна система да бъде въведена за ден или два, но това е един от приоритетите на Лекарския съюз. До края на годината обаче не мисля, че това ще се случи. С повишаването на парите на клиничните пътеки, за което ние се борим в момента, се надяваме да има увеличение на доходите на съсловието, дори и да не е въведено конкретното остойностяване на медицинските дейности.

- Ще имате ли време да подготвите нов рамков договор или ще се премине отново на вариант „анекс"?

- Смятаме, че ще има нов рамков договор. Работи се много интензивно и сме оптимисти в това отношение. Според нас подписването на НРД 2020 в най-точна степен ще отрази интересите на съсловието. Надяваме се, ако исканията ни бъдат приети, този рамков договор да е най-доброто решение за по-добри условия на труд през следващите три години. За нас основният проблем е, че намаляването на обемите и повишението на цените все пак изисква и едно малко по-отговорно отношение от страна на колегите, а не да се търси моментално възползване от една по-благоприятна финансова ситуация. Защото това веднага ще ни върне към предишната хипотеза за постоянно увеличаващите се обеми, която доказа, че не работи.5G е фантастика, която днес става реалност 5G е фантастика, която днес става реалност Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи Необходима е мотивация за трансплантационните екипи Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка „Индекс на болниците ни дава база за анализ и преценка Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината Е-системата ще стартира до края на годината Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени Засега бюджетите на болниците не са увеличени Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
Има шанс за реформа в психиатричната помощ Има шанс за реформа в психиатричната помощ Пожарът в столичния психодиспансер постави на фокус проблемите в психиатричната помощ. Готова ли е националната стратегия в тази област, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" в Нови Искър.
Хаосът в здравеопазването трябва да приключи Хаосът в здравеопазването трябва да приключи През миналата година медицински сестри, акушерки и други специалисти по здравни грижи протестираха за по-високи заплати и реформи в здравния сектор. Какво още искат те, попитахме Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери в България.
1 2 3 ... 6 »