предложения

БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане

14-11-2019 08:32
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане Предложенията за увеличение на цените на клиничните пътеките варират от 0 до 100%
Увеличение на 220 клинични пътеки поиска от НЗОК Българският лекарски съюз за догодина. При някои дейности ръстът достига до 86, дори до 100%. Други, които са с доста високи стойности, нямат никакво повишение, показват таблиците на БЛС. Увеличение има в АГ-специалностите, в кардиологията, неврологията и други. По-високи са цените на повечето от пътеките за продължително лечение и рехабилитация, които се смятаха за доста подценени.
Касата ще плаща догодина с 19% повече за раждане, тъй като цената на пътеката е повишена от 850 на 1010 лв., показва справката на БЛС. На преждевременното прекъсване на бременността - спонтанно или по медицински показания до 13 гест. едмица, цената се вдига от 170 на 289 или със 70%.
С висок процент е завишена и стойността на диагностиката и лечението на заболявания на миокарда и перикарда при лица над 18 години – от 462 на 792, или със 71%. Още по-голямо, с 86% е увеличението на КП за диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с интервенционално лечение – цената от 1 550 вече е 2 880 лв. Има увеличение и на други модерни терапевтични методи. Така например диагностика и лечение на остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност с механична вентилация при лица над 18 г. се вдига от 1 300 на 1 700 или с 31%.

 

Пътеки, които традиционно се смятат

 

за надценени обаче получават 0%, като повечето са в интервенционалната кардиология.

Диагностиката и лечението на едно от често срещаните напоследък заболявания - хронична обструктивна белодробна болест (ХООБ) - остра екзацербация обаче се повишава с 32% от 605 на 800 лв. Цените, които се иска касата да плаща за операциите на очна ябълка с голям обем и сложност се увеличават със 70%, с толкова е ръстът и на оперативното лечение при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми, засягащи задния очен сегмент, като от 700 стават 1200 лв. Диагностика и лечение на муковисцидоза нараства от 1 320 на 1 889 или с 43%. Със 100% е увеличена пътеката за ендоваскуларно лечение на екстракраниални съдове - от 370 на 740 лв.

 

БЛС предлага да се въведе нова

 

амбулаторна процедура - диагностика на имунодефицити с цена 900 лв., става ясно от таблиците на организацията. Пътеките за продължително лечение и рехабилитация са повишени с от 10 до 43%. Ръст има на КП за продължително лечение и ранна рехабилитация след острия стадий на исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт с остатъчни проблеми за здравето, тази за физикална терапия и рехабилитация при болести на централна нервна система, а също и на опорно-двигателния апарат. За палиативни грижи за болните с онкологични заболявания се настоява касата да плаща 110 лв., като сега цената е 90 лв.

 


Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Ангелов се отказа от реформа Ангелов се отказа от реформа

На фона на пандемия няма как да се направи, трябва широк политически косенсус, каза здравният министър

МЗ ще плаща за заразно болните МЗ ще плаща за заразно болните Държавата да има право да субсидира лечението на инфекциозни болести, подобно на спешна помощ, предлагат от ГЕРБ
БЛС срещу е-контрола в анекса БЛС срещу е-контрола в анекса

От съсловната организация подкрепят отпускането на повече средства, но искат отлагане на електронното отчитане

Здравето е част от националната сигурност Здравето е част от националната сигурност  БЛС подкрепи европейските лекари в искането им за по-висок бюджет за сектора в ЕС
Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи и догодина Бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи и догодина Анексът към НРД трябваше да бъде подписан преди седмица, но това не се случи. Същевременно, болниците натрупаха огромни дългове от лечението на КОВИД-19. Как и кой ще плати, за да не фалират лечебните заведения?За това попитахме председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
1 2 3 ... 224 »