преговори

БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки

13-11-2019 10:58
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
БЛС иска ръст на цените на 220 пътекиНастояват и за такса за преглед на дете, но над 1 лв. да се покрива от държавата
БЛС ще настоява в НРД 2020 да се увеличат цените на 220 клинични пътеки, като в същото време обемите в болниците се намалят минимум с 10%. Това каза председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров пред журналисти. Средното увеличение на цените на дейностите по НЗОК се очаква да бъде около 17-18%. Лекарският съюз повтори искането си да се въведе такса и за децата, но уточни, че цената над 1 лв. трябва да се плаща от държавата, както е при пенсионерите.
Само при такова повишение на цените на клиничните пътеки ще бъде почувствано някакво реално увеличение на възнагражденията на работещите в болниците, подчерта д-р Маджаров. Той не уточни кои пътеки и с какъв процент ще се вдигнат, но обеща таблицата с предложенията на БЛС да добие публичност.

 

Задължително ще запишем в НРД 2020, че лекарят, който е дипломиран и все още няма специалност, може да работи, като се консултира при необходимост дори по телефона със специалист. В момента НРД превръща младите колеги в секретарки", каза председателят на БЛС.

По думите му би трябвало да се гарантира

на лекари и специалисти по здравни грижи минимум 30% от заработката на болницата по каса. „Ако включим и параклиничните звена, трябва да се отделят поне 34-35% за възнаграждения за квалифицираните кадри", каза д-р Маджаров, като поясни, че в някои болници, които работят добре и сега дава и по-голям процент на лекарите и сестрите. Но има и такива, които си позволяват да отделят по-нисък процент. Става въпрос за процент от приходите на болницата по НЗОК, а не ота клиничните пътеки, защото това, според д-р Маджаров, ще доведе до противопоставяне между специалности и отделения.

Не би трябва да залагаме механизъм,

който да разделя колегите от различните специалности, категоричен е д-р Маджаров. Общо 2 млн. хоспитализации ще бъдат записани като прогноза за 2020 г., вместо сегашните 2.2 млн., каза още председателят на БЛС. Причината е в намаляването на населението в България. Според него е необходимо да се работи и в посока за оптимизиране на болничния престой, който от свръхдълъг преди години, сега има диагнози, по които пациентът престоява в лечебното заведение твърде кратко – примерно 2 дни и се изписва недоизлекуван.


От БЛС ще поискат също освен предвиденото

увеличение в бюджета за семейните лекари от 19 млн. лв., да се добавят още 18 млн. лв. от резерва за ПИМП, СИМП и МДД. За ръст общо от 25 млн. лв. за джипитата настояваха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Освен това от БЛС се обявиха за отпадне на задължението за джипитата да са на разположение на хората от листата си 24 часа в денонощието. Те предлагат при нужда пациентите да се обръщат към спешна помощ или към медицинските центрове.


За таксите за деца от БЛС се мотивираха,

че те са необходими, защото някои от общопрактикуващите лекари са педиатри и те на практика не получават допълнителни доходи от прегледите на непълнолетните. По този начин скоро ще останем без такива специалисти, предупреди зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

НРД 2020 ще бъде подписан за 3 години,

като законът позволява по всяко време на годината той да се „отваря" и да се правят корекции, припомниха от БЛС. Д-р Маджаров пояснии, че работата по НРД е започнала още пролетта, когато е публикувана общата бюджетна рамка на държавата. Той уточни, че по покана на БЛС тази година на преговорите ще присъстват на преговорите със свои предложения и от Асоциацията на специалистите по здравни грижи.Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
1 2 3 ... 220 »